Anne Frank’s Dagbog med Nis Bank-Mikkelsen og klezmer-musik

Indlæser kort...

Dato/Tidspunkt
Dato - 17/11/2019
15:00

Placering
Gevninge Kirke


Kom og hør kunstnere i verdensklasse i Gevninge. Kom og hør den hjertegribende beretning skrevet af Anne Frank under den tyske besættelse af Holland. Hun fik en dagbog til sin 13.års fødselsdag 12. juni 1942 og tre uger senere gik hun under jorden med sin mor, sin far og sin søster. Hun skrev dagbogen, mens familien boede i skjul i Amsterdam. Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen læser udvalgte stykker op fra dagbogen, og dette akkompagneres af Jens Schou, soloklarinettist og Anders Singh Vesterdahl på harmonika. Anne Frank blev deporteret og døde i Bergen-Belsen tre måneder før hun ville være fyldt 16 år, og blot en måned før koncentrationslejren blev befriet af britiske tropper.

I koncertens udvalgte tekstafsnit, møder vi en både jublende og fortvivlet ANNE. Tilsvarende har de udvalgte musikstykker- koraler af J.S. Bach og traditionelle klezmernumre – både jubelen og fortvivlelsen i sig! Otto Frank, Annes far, den eneste overlevende, var den første der læste hendes dagbog, tilbage i Amsterdam. Nis Bank-Mikkelsen læser af Dagbogen, som var han den første. Klezmermusikken var jødernes musik og trøst i Østeuropa før 2.verdenskrig og som sådan skæbneforbundet med jødernes historie. Koncertens to klezmermusikere tager udgangspunkt i den gamle opfordring: at gøre musikken til en ordløs sang, en musik der har gjort sig fri af ordene, og som blot jubler og græder.

NIS BANK-MIKKELSEN: Suveræn oplæser. Omvandrende blanding af ”Aladdin”, Bellmann og Rytter.
JENS SCHOU: Soloklarinettist med en særlig svaghed for klezmermusikkens melankoli og fandenivoldske livsglæde.
ANDERS SINGH VESTERDAHL: Fantastisk harmonikaspiller, med verdensmusik som speciale. Selv verdensformat. Centralt medlem af The Middle East Peace Orchestra  – og det kan tilføjes at vi her i sognene tilbage i september 2017 havde den store glæde at høre Anders i Gevninge Kirke som medlem af netop The Middle East Peace Orchestra.